1E Avenue

A young couple wants to expand their cottage a floor. After study, it is more economical to demolish the existing house than adding a 2nd floor on the existing structure. The new building on two floors remains modest in size (1497 ft2) for budgetary reasons.

The house’s shape is dictated by the front façade alignment required by the regulations and at the back by the desire to create a privacy from the neighboring house north side, hence the  “L” shaped garden. The design of the front facade is based on a shifted set of variable size windows. A desire to sobriety in the choice of materials leads to propose a color palette in shades of gray. The concept of the back cover continues the same idea playing with a set of panels of natural and painted in white black gray fibercement.


SIngle family house


New Construction


Montréal, QC