Canari house

An athletic young couple wants to transform a fourplex to create their primary residence, while maintaining a rental unit on the first floor. The existing part of the house, dating from the 1930s, is restored on the street side, and the attached garage is restructured to match, as well as to accommodate the new outdoor terrace perched on its roof. Topped with an angular wooden structure, this volume breaks up the perpendicular volumetry of the corner building and allows gardens to nestle into its interstices.

Large bay windows overlooking the north-facing garden bring maximum light to the living areas and show off the striking colour of the stairway. As a focal point of the interior composition, the stairway brings a warm and vibrant tone to the project. The layout of this sculptural object, playing with diagonal lines, is the central dynamic element of the Canari house.

A black band defines circulation through the house, all the way to the garden. The colour accents in the bathrooms, in orange and blue tones, energize the look of these confined spaces and complete the graphic composition of the project.

Type

Single-family home

Intervention

Complete transformation

Location

Montreal, Qc

Date

August 2016

Photo credit

Adrien Williams

General Contractor

N. Deslauriers Inc