Congregation Residence

The concept of the house is based on the physical distinction between the living space and the work space. The volumetry is modulated through the introduction of a vertical shear which divides the house in two zones. This rift is marked by the introduction of a double flight stair, a glass catwalk and a double height ray of indirect light. It is within this aperture that the playfulness and dynamic of the house is taking place, where all viewpoints converge.

Composing with the constraints imposed by the city to keep the street facade subdued and with a strong desire to integrate the rear facade to Montreal’s typical backyard architecture, the house nevertheless yields a distinct personality and a calm sense of humanity.


Single family house


New Construction


Pointe-St-Charles, QC



General Contractor

Sienna Construction

Excellence Award 2011

Ordre des Architectes du Québec