Crowhill cabin

Perched on a mountain in the Eastern Townships, the Crowhill cabin is based on its timelessness and minimalism concept. By its angular shape, the project aims to underline the beauty of the surrounding landscape.   The project takes advantage of the rocky cape to anchor its raw concrete foundations, on which rest two volumes advancing towards the treetops. The first module contains the living areas while the second has two bedrooms. By accompanying the natural slope of the ground, their sloping roofs reinforce the sensation of sliding over the cliff. The entrance forms an in-between space between the modules that are oriented differently from each other’s. The overhanging roofs on the south facade emphasize the view while limiting solar gain during the hot season. On the side, a wooden platform located in continuation of the kitchen is oriented west towards the sunset. The burnt wood use on the facades and the pre-woven hemlock planks...

Continue Reading

Youth Center of the Laurentides

The call for ideas for the Rehabilitation Center for young people with special education needs in the Laurentides, initiated by the Société Québécoise des Infrastructures, led to the development of a project with an interprofessional reflection aimed on the well-being of its users. The concept aims to create a certain level of intimacy with respect to the urban context. The treatment of the exterior facade is inspired by the idea of "ramification". By analogy, it suggests the importance of a strong social structure that ensures the growth and well-being of its citizens. The resulting canvas echoes the concept of  “the Forest”, which is revealed when one enters the heart of the building, where one perceives within each movement the color variations of the facade of steel blades. Extruded in its center, the project reveals a vast and enclosed outdoor space, becoming a place for walking, contemplation, games and gathering. Within each unit, the living...

Continue Reading

Colombarium

Set in a wooded park, the columbarium revolves around its 2 main volumes including a reception room and a chapel. Coated with raw materials, such as corten steel and concrete, which return to perennial materials, the volumes are decomposed into juxtaposed strata. The corten steel in the lower part is anchored to the horizon while the volumes of concrete rise towards the sky. Sliding in the interstices left by the volumes, the spaces of circulation unite the elements gravitating around the rooms and multiply the points of view framing the landscape. Crossed by a fault of light, the alcoves are conceived as more intimate spaces, conducive to recollection. They contain the niches where the funeral urns are placed. Outside, the main traffic axis extends to cross the water basins symbolizing the transition to the beyond. Indicating the path, corten steel blades extend to the garden to blend into the landscape. In the...

Continue Reading

Cistercian Abbey

The Cistercian monks of the Abbaye Notre-Dame-du-Lac in Oka needed to move their dwindling community to a new building. The chosen site was 1-1/2 hour north of Montreal, in a pristine unpopulated forest. Every architect in Quebec was invited to submit their proposal for the future abbey. Sixty-seven entries were presented. Our project was selected along with 4 other finalists to present in the second phase. The Cistercian order is the most minimalist of all. No ornamentation nor distraction is desired. By limiting the palette of materials, we created a serene and austere environment to tune the senses into the fragile and delicate experience of monastic life. The monk’s space of solitude is delineated by a pure rectangular form inserted in the dense untouched forest. It acts as a membrane that filters by osmosis the exchanges with the outside world : air, sound, light and visitors. Within the membrane, the compound is organized around...

Continue Reading

Confluent’s Theater

The city of Dolbeau-Mistassini launched an architectural competition in order to provide the community with an auditorium. It was decided to carry out the project in an unoccupied former elementary school. One of the major challenges consisted in developing the existing building and maximizing its use by reusing the current premises; including a partly-hidden gym....

Continue Reading