Guido Molinari foundation

At his death, the minimalist painter Guido Molinari left as a legacy his former atelier/residence.  Located in a former bank, the space would be used as a conservation and dissemination center for the artist’s creative work. The exhibit space, located in the main hall of the former bank, faced two major constraints.  Having two facades completely covered by windows, it didn’t have enough display surfaces.  Also, some of the artist’s enormous paintings could only be stored within the space.  The solution was to design three movable volumes that could contain large format paintings and be used as extra display surfaces.  These storage blocks can be moved at will to create a multitude of configurations....

Continue Reading

Youth Center of the Laurentides

The call for ideas for the Rehabilitation Center for young people with special education needs in the Laurentides, initiated by the Société Québécoise des Infrastructures, led to the development of a project with an interprofessional reflection aimed on the well-being of its users. The concept aims to create a certain level of intimacy with respect to the urban context. The treatment of the exterior facade is inspired by the idea of "ramification". By analogy, it suggests the importance of a strong social structure that ensures the growth and well-being of its citizens. The resulting canvas echoes the concept of  “the Forest”, which is revealed when one enters the heart of the building, where one perceives within each movement the color variations of the facade of steel blades. Extruded in its center, the project reveals a vast and enclosed outdoor space, becoming a place for walking, contemplation, games and gathering. Within each unit, the living...

Continue Reading

Colombarium

Set in a wooded park, the columbarium revolves around its 2 main volumes including a reception room and a chapel. Coated with raw materials, such as corten steel and concrete, which return to perennial materials, the volumes are decomposed into juxtaposed strata. The corten steel in the lower part is anchored to the horizon while the volumes of concrete rise towards the sky. Sliding in the interstices left by the volumes, the spaces of circulation unite the elements gravitating around the rooms and multiply the points of view framing the landscape. Crossed by a fault of light, the alcoves are conceived as more intimate spaces, conducive to recollection. They contain the niches where the funeral urns are placed. Outside, the main traffic axis extends to cross the water basins symbolizing the transition to the beyond. Indicating the path, corten steel blades extend to the garden to blend into the landscape. In the...

Continue Reading

Cistercian Abbey

The Cistercian monks of the Abbaye Notre-Dame-du-Lac in Oka needed to move their dwindling community to a new building. The chosen site was 1-1/2 hour north of Montreal, in a pristine unpopulated forest. Every architect in Quebec was invited to submit their proposal for the future abbey. Sixty-seven entries were presented. Our project was selected along with 4 other finalists to present in the second phase. The Cistercian order is the most minimalist of all. No ornamentation nor distraction is desired. By limiting the palette of materials, we created a serene and austere environment to tune the senses into the fragile and delicate experience of monastic life. The monk’s space of solitude is delineated by a pure rectangular form inserted in the dense untouched forest. It acts as a membrane that filters by osmosis the exchanges with the outside world : air, sound, light and visitors. Within the membrane, the compound is organized around...

Continue Reading

Confluent’s Theater

The city of Dolbeau-Mistassini launched an architectural competition in order to provide the community with an auditorium. It was decided to carry out the project in an unoccupied former elementary school. One of the major challenges consisted in developing the existing building and maximizing its use by reusing the current premises; including a partly-hidden gym....

Continue Reading

Urban Mausoleum

One of our greatest certainty is that one day we will cease to exist.  Whereas every great civilization developed its own mortuary architecture, our modern society doesn’t seem to produce any kind of meaningful architecture celebrating death. This project explores the possibility to reintegrate the funeral monument at the core of our cities. Mimicking seashells and coral reefs, the main structure is an endless spiral to which a robot adds a new growth slice everyday.  As people pass away, new urns are superposed, allowing the structure to support the next level.  It registers the passage of time and lives by small accretions.  Over the years, the structure becomes a collective expression that immortalizes and exposes the multitude of lives that preceded us.  Going endlessly up, the monument is in constant evolution.  It acquires the properties of living....

Continue Reading