Marquette Residences

The project is located in the Rosemont-Petite-Patrie facing the backyard of Papineau Street, a busy commercial street in Montreal. The project consists of 6 housing units each boasting a private access. Forward, the project is characterized by its simple volume, uniformly coated with a brown brick. For their variable dimensions and offset openings instill dynamism to the front. Street side, 3 parking spaces are covered by a large terrace. To maximize the contribution of light on the first floor, it was found detached from the facade and the glass walkways with railings. Expanded metal coating covers the exterior structure of the terrace. Copper, the steel cladding covering the lower levels reminds the tone of windows that give rhythm the project....

Continue Reading

Coleraine Residences

This project was completed for a developer/home builder at the intersection between Coleraine Street and a laneway in Montreal’s Point St-Charles neighborhood. The basic program for this project required 2 row-homes on an 8.7m wide lot. After accounting for setbacks and other constraints, traditional planning approaches would have resulted in 2 long narrow houses, which severely lacked natural light. Our solution was to intertwine both units in a zigzag fashion, maximizing on natural light, and creating dynamic angular spaces. The two units intersect at the top floor to create an intimate space for a master bedroom, an office, and a terrace in each unit. This design was reinforced by the site’s footprint, which has a 75-degree angle at the intersection between the street and the laneway and further inspired the creation of angular forms and oblique perspective lines within the interior. The building is composed of a brick base, which...

Continue Reading

Saint-Zotique Residences

Located in a historic industrial district of Montreal, the project includes 10 dwelling units spread over 3 floors, crowned by 4 mezzanines separated by a network of green roofs. The units are grouped in two volumes split by an internal core of vertical circulation.  The facades are composed of 3 separate layers; chocolate-brown brick at street level, speckled sand-coloured brick covering the 2nd and 3rd stories, and torrefied wood slats at the top.  The random play of large windows and balconies gives the building a dynamic composition....

Continue Reading
chateau noir_featured


The existing building, an industrial workshop from the 50’s, shelters a masterful project realized by Jacques Bilodeau in 2003. The concrete block walls and weak foundations of the existing structure could not support the weight of two additional floors. In order to preserve the architectural intervention of Jacques Bilodeau, we had to build on top of the existing building – a delicate and complex operation....

Continue Reading
naturehumaine résidence cartier

Cartier Residences

Built on a lot of 40 feet by 55 feet the housing project consists in 4 apartments each organized on 2 floors. The main challenge consisted in providing every unit a sense of spaciousness and luminosity. The rear facade is thus composed of generous windows. In addition the 2 lower units (1415 pi2) have a double height living room open onto a sunken garden oriented south. On the other hand, both units above (1415 pi2) benefit of a generous terrace overlooking the city. The street facade is composed in a manner to offer each apartment a sense of uniqueness. For instance, the lower units are identified by a double height window composition, where as a projecting window marks the upper units....

Continue Reading

Dandurand Residences

Carried out in a residential area of the Rosemont–La-Petite-Patrie borough, the project consisted in renovating and expanding a duplex (a two-storey building) built in the 1920s that housed three dwelling units. The added storey harmonized the building with the size of the surrounding constructions. The intervention was minimal on Dandurand Street, rather extending along the perpendicular street. In the existing section, the brick was replaced, but the original openings were mostly retained, while large angled windows were built on the addition, multiplying the views on the urban landscape. The glass and white steel volume that was added on top of the first two levels stands out through both its angular shape and its materials. On each level, spacious decks equipped with glass railings lighten volume perception. A shared deck was inserted into a breach made in the volume, which also captures light....

Continue Reading